Növekszik Európában a moziba járók száma


A gazdasági válság ellenére növekszik a mozilátogatók száma a meghatározó súlyú európai országokban - ismertette a strasbourgi székhelyű Európa Tanács az Európai Audiovizuális Megfigyelő Központ jelentését.

Eszerint Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban Spanyolországban az év első felében 348 millió mozijegyet adtak el, ami 3,8 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A megfigyelő központ becslése szerint ez az öt ország adja az Európai Unió összes mozilátogatójának 76 százalékát.

Különösen erőteljes - 14,5 százalékos - volt a növekedés Nagy-Britanniában. Németországban 6,5, Spanyolországban 7,9 százalékkal többen mentek moziba idén, mint a tavalyi év első félévben. Franciaországban és Olaszországban eközben csökkent a mozilátogatások száma.

A mostani 348 millió eladott jeggyel két év visszaesés után csaknem újra sikerült visszakapaszkodnia a mozinak a 2006-os látogatottsági szintre: akkor 349 millió volt az említett öt országban az első félévben eladott jegyek száma.

Az 1992-ben létrehozott Európai Audiovizuális Megfigyelő Központ az Európa Tanács égisze alatt működő adatgyűjtő intézmény, és 36 országra terjed ki a tevékenysége.

Nincsenek megjegyzések: