Makk Károly: Itt mindenki a cipője mellett jár!


Márai Sándort idézve: "Lucrecius szerint az isteneket a félelem szülte. Most új istenek születnek majd, mert a világ nagyon fél; s ez a félelem már nem tud megbújni a régi istenek palástja alatt. Milyen arca lesz az új istenképzetnek? Nem tudja senki. De a textust már morogják..."
Makk Károly, seregnyi magyar mozilegenda (a teljesség igénye nélkül: Liliomfi, Szerelem, Macskajáték, Egy erkölcsös éjszaka, Egymásra nézve) csupán a félelmet észleli. Véleménye szerint a morgás több szólamú, a textusról még sincs senkinek fogalma.

Makk Károly: A mi filmgyárunk valaha egyike volt a legjelentősebb filmes bázisoknak a közép-európai régióban. Zuglóban, a mai Róna utca vidékén nemcsak magyar alkotások születtek, hanem - különösen a háborút megelőző időkben - jelentős német mozik is. A II. világháború ugyan romba döntötte a hazai filmipart, ám az államosítást követően úgy-ahogy ismét rendbe jöttek a dolgok. Akkortájt ha nem is világszintre, de európai mércével mérve mindenképpen kitűnő állapotba hozták a gyárat, szép számmal akadt munka, de ami még fontosabb: a technikai háttér is megfelelő volt. A hatvanas - hetvenes évekre jellemző fellendülés nem kis részben az infrastruktúrának volt köszönhető. No és annak, hogy a háború előtti szakembereknek - szabóknak, lakatosoknak, kárpitosoknak - még volt módjuk átadni tapasztalataikat, s a tanítványok a későbbiekben remekül vizsgáztak.

Nincsenek megjegyzések: